Hopp til innhold

Folk strømmer til Facebook-gruppen «Soldiers of Are og Odin»

– «Soldiers of Are og Odin» er det beste som kan skje, og det er en fantastisk idé, sier Klaus «Odin» Sonstad.

Are og Odin

Are (Are Sende Osen) og Odin (Klaus Sonstad)

Foto: Vilde Batzer / NRK

Facebook-gruppen «Soldiers of Are og Odin» opplever nå en sterk tilstrømming etter å ha vært i drift bare siden natt til tirsdag.

Den ble opprettet etter inspirasjon fra Radioresepsjonens Tore Sagen, som i satireprogrammet «Ukens vinner» på NRK sa at det eneste som ville være verre enn «Soldiers of Odin» er «Soldiers of Are og Odin».

Are og Odin, alias Klaus Sonstad og Are Sende Osen, var ikke med på oppstarten, men omfavner ideen. Sonstad har til og med tegnet gruppens profilbilde.

– Radioresepsjonen tok helt feil. Gruppen «Soldiers of Are og Odin» er det beste som kan skje, og det er en fantastisk idé, sier Klaus Sonstad til NRK.no.

Soldiers of Are og Odin

Illustrasjonen til facebookgruppen er utført av Klaus «Odin Jensenius» Sonstad.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Også Are Sende Osen setter pris på initiativet.

– Jeg synes dette er veldig bra. Det samfunnet trenger nå er fokus på dialog og likhet, og ikke konfrontasjon og forskjeller.

Steile fronter

Meningene er steile rundt den omdiskuterte borgerverngruppa «Soldiers of Odin». Tirsdag sa Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen at gruppen fortjener honnør. Kort tid senere slo statsminister Erna Solberg fast at de ikke har noen plass i arbeidet for å trygge gatene.

Jo Stein Moen sier han har sett mange har vært usikre på hvordan de skal forholde seg til borgervernsgruppa. Men navnelikheten med radioprofilene, gjorde at han opprettet Facebook-gruppa:

– Jeg har troen på samfunnsengasjement og godt humør. Jeg tror det er en måte å møte grupper som «Soldier of Odin» på, i tillegg til at det sprer positive vibber hos folk som ønsker toleranse og mangfold i Norge, sier Moen.

– For lite klemming

Klaus Sonstad håper den nye gruppen kan bidra til et varmere samfunn. Det er altfor lite klemming, sier han, som ser for seg en armada med Are og Odin-soldater som patruljerer gatelangs med boblejakker og deler ut blomster, halspastiller og klemmer.

– Er dette et forsøk på latterliggjøring av «Soldiers of Odin»?

- Nei, jeg har ikke noe tro på det. Jeg har mer tro på blokkering og å vise kontraster. Om man latterliggjør, så er det ingen som vil endre adferden, sier Sonstad.

I klassisk Are og Odin-stil, er credoet til Facebook-gruppen at «aill e individa i lag»:

Odin sier: "Svart og kvit, gul og raud, hund og katt, ku og sau! Det burde vært slagordet!" So be it. Om dette er/blir en gruppe som organiserer alternativt borgervern her eller der, vil tida vise. Inntil videre er hensikten å vise at vi er mange som deler vår Odin sin linje: «Halløy her, vi e all sammen individa i lag».

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP